Je hebt een uitnodiging voor een feestje ontvangen en je kunt niet wachten om je onder vrienden en/of familie te mengen. De zomer is immers de perfecte tijd voor een feestje. Maar je weet niet zeker wat je moet dragen of meenemen, en je wilt zeker je gastheer, gastvrouw of medegasten niet voor het hoofd stoten. De etiquette van zomerfeestjes kan lastig zijn… Het juiste geschenk vinden is niet eenvoudig. Neem nu bijvoorbeeld een Waterverzachter kan je cadeau geven. Bespaar tot maar liefst € 650 per jaar met een waterverzachter van Aquagroup. Vraag hier een Waterverzachter prijs aan.
Hieronder volgen enkele basis do’s en don’ts voor elk zomerfeestje.
Houd je aan deze tips en je zult zeker een leuke tijd hebben – en een uitnodiging voor de volgende keer scoren.
RSVP op een tijdige manier
Dit is een no-brainer. Laat je gastheer of gastvrouw weten of je wel of niet kunt komen, en doe dat binnen de gestelde termijn. Het is niet netjes om een RSVP te negeren. Als je plannen veranderen, breng dan je gastheer of gastvrouw op de hoogte, zodat hij of zij weet dat je toch niet verwacht wordt.
Plannen om vroeg te vertrekken aankondigen
Als je maar even kunt blijven, laat het je gastheer of gastvrouw dan aan het begin van het feest weten (zo niet van tevoren). Zorg dat je voldoende tijd hebt om je gastheer of gastvrouw te begroeten en je onder de andere gasten te mengen voor je vertrekt.
Neem een geschenk voor de gastheer of gastvrouw mee
Om je waardering te tonen (en punten te scoren bij de organisator van het feest!), neem je altijd een cadeau mee naar het feest. Denk aan een fles wijn, een pakje losse bladthee, een geurkaars, geurige zeep, decoratieve onderzetters, een fotolijstje of een set dessertschaaltjes. Verse snijbloemen en doe-het-zelf-bloemenvoedsel zijn ook een populaire keuze, maar zorg ervoor dat je een vaas meeneemt omdat je geen extra werk wilt creëren voor je gastheer of gastvrouw.
Kleed je passend
Als de uitnodiging niets zegt, vraag de gastheer of gastvrouw dan naar de dresscode van het feest. Nog niet zeker? Kies dan voor overdressed. Je wilt niet verschijnen in jeans en teenslippers als de andere gasten cocktailkledij dragen.
Kom op tijd
Zorg dat je binnen 15 minuten voor de afgesproken tijd op het feest bent. Hoewel het niet erg is om “modieus laat” te zijn, wil je niet dat je gastheer of gastvrouw zich zorgen gaat maken over je verblijfplaats. En je wilt zeker niet te vroeg op het feest verschijnen, omdat dit de voorbereidingen (bv. koken, schoonmaken) kan verstoren en de gastheer of -vrouw in de war kan brengen.
Vermeld eventuele voedselallergieën
Hetzelfde geldt voor dieetbeperkingen die religieus, medisch of diep filosofisch van aard zijn (bv. veganisme). Houd je voedselvoorkeuren (bv. je sterke afkeer van koriander) voor jezelf, tenzij de gastheer of gastvrouw er specifiek om vraagt.
Bied hulp aan
De volgende zin zal elke feestgooier als muziek in de oren klinken: “Wat kan ik doen om te helpen?” Je kunt de last verlichten door hulp aan te bieden bij het bereiden van het eten, het opzetten en opruimen, en door alle andere taken uit te voeren die de gastheer of gastvrouw vraagt.
Ken uw keukengerei
Deze geldt voor iedereen die van plan is een etentje bij te wonen. Begin met de glazen en het keukengerei die het verst van uw bord staan en werk naar binnen toe met elke gang. Als u twijfelt, volg dan de aanwijzingen op van de persoon die tegenover u zit. En leg uw servet altijd op uw schoot tijdens het eten!
Zet uw telefoon uit
Dit is misschien niet nodig voor een informele cocktailparty. Maar voor een formeel diner moet je je telefoon de hele avond opzij leggen, of op zijn minst dempen. Als je absoluut een telefoontje moet aannemen (bijvoorbeeld van de babysitter), verontschuldig je dan kort en leg de situatie uit aan de mensen die naast je zitten en ga weg van de tafel om dit te doen.
Check voor je post
Als je stiekem een paar foto’s hebt genomen op het feest (vergeet niet dat je je telefoon uit het zicht had moeten opbergen!), vraag dan altijd eerst toestemming aan de gastheer of gastvrouw voordat je ze op sociale media plaatst. Hij of zij kan redenen hebben om het samenzijn low-key of privé te houden (bijvoorbeeld, ze hebben bepaalde wederzijdse vrienden niet uitgenodigd en willen geen gekwetste gevoelens). Als de gastheer of gastvrouw zegt dat het een no-go is, respecteer dan hun wensen.